Przepis na ciasteczka z czekoladą
- 170 g masła
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g miałkiego jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 280 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g gorzkich drobinek czekoladowych (dark chocolate chips) lub posiekanej deserowej/gorzkiej czekolady
- Sposób przygotowania:
- W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać resztę składników i zagniatać.
Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki (u mnie około 15 – 17 g każda); jeśli ciasto będzie zbyt miękkie – włożyć je na chwilę do lodówki. Układać na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) w kilkucentymetrowych odstępach.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (z termoobiegiem) i piec przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
Przepis 1. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.