Przepis na ciasteczka z czekoladą

  • 170 g masła
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 280 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g gorzkich drobinek czekoladowych (dark chocolate chips) lub posiekanej deserowej/gorzkiej czekolady
  • Ciastka_z_kawalkami_czekolady_1Sposób przygotowania:
  • W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać resztę składników i zagniatać.
    Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki (u mnie około 15 – 17 g każda); jeśli ciasto będzie zbyt miękkie – włożyć je na chwilę do lodówki. Układać na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) w kilkucentymetrowych odstępach.
    Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (z termoobiegiem) i piec przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepis 1. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.