- MAKOWIEC
- 1 puszka masy makowej 850 g (np. z bakaliami)
- 3/4 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 3 białka
- Masę makową wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, posiekaną suszoną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.
- Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną część pokroić na plastry i wylepić nimi spód blaszki o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć masę makową.
- Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć je na zakładkę na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 40 – 45 minut lub na złoty kolor.
- Po ostudzonym cieście polać ostudzonym lukrem wymieszany ze skórką pomarańczową.