Przepis na świąteczne ciasto

  • MAKOWIEC
  • 1 puszka masy makowej 850 g (np. z bakaliami)
  • 3/4 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 3 białka
    • Masę makową wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, posiekaną suszoną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.
    • Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną część pokroić na plastry i wylepić nimi spód blaszki o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć masę makową.
    • Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć je na zakładkę na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 40 – 45 minut lub na złoty kolor.
    • Po ostudzonym cieście polać ostudzonym lukrem wymieszany ze skórką pomarańczową.makowiec_na_kruchym_ciescie_0

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *